Nominaties De Inktaap 2017 bekend

De Inktaap is dé literaire jongerenprijs van het Nederlandse taalgebied, waarbij scholieren worden geconfronteerd met actuele literatuur, waaronder de keuze van de jury’s van de ECI Literatuurprijs, de Fintro Literatuurprijs, de Libris Literatuur Prijs en de nominatie uit de Caraïben. De Inktaap is daarmee in feite de supercup van de Nederlandse letteren. De genomineerden zijn: 
 
  • Het hout van Jeroen Brouwers – Atlas Contact (ECI Literatuurprijs 2015)
  • Fansi’s stilte van Tessa Leuwsha – Atlas Contact (Caribische nominatie)
  • Jij zegt het van Connie Palmen - Prometheus (Libris Literatuur Prijs 2016)
  • Malva van Hagar Peeters – De Bezige Bij (Fintro Literatuurprijs 2016)

Elk jaar doen meer dan honderd scholen uit de vijf landen mee aan De Inktaap. Leerlingen in de leeftijd van 15 tot 18 jaar vormen de jury. Zij lezen onder begeleiding van hun docenten de boeken, wisselen leeservaringen uit met jury's over de grens en kiezen vervolgens in een slotdebat op school hún winnaar. De resultaten van alle jurygroepen samen bepalen wie De Inktaap 2017 verdient.  

Uitreiking
Op 15 maart 2017 vindt de feestelijke slotdag plaats waarop De Inktaap wordt uitgereikt aan de schrijver van het winnende boek. Ongeveer duizend jongeren zijn daarbij aanwezig. Voor de aanwezige jongeren is het een bijzondere dag omdat zij de genomineerde auteurs kunnen ontmoeten en bevragen. Ook gaan zij met elkaar in debat en zijn er workshops.
 
Vorige winnaars
Afgelopen editie won Stefan Hertmans De Inktaap 2016 met zijn boek Oorlog en terpentijn. Hij noemde de jury ‘de toekomst van de literatuur’. Ilja Leonard Pfeijffer zei een jaar geleden bij het in ontvangst nemen van De Inktaap: ‘Een van de mooiste prijzen, als je ziet hoe goed de jury is’. Eerder winnaars van De Inktaap zijn: Tommy Wieringa, A.F.Th. van der Heijden, Robert Vuijsje, Dimitri Verhulst, Tom Lanoye en Harry Mulisch.

Meld Je AanMeld Je Aan

Altijd op de hoogte blijven over De Inktaap? Schrijf u hier in voor de nieuwsbrief!

Volg onsVolg ons

Word FanWord Fan

Powered by Passionate Bulkboek

Passionate Bulkboek ontwikkelt activiteiten voor jongeren met als doel hen te interesseren voor culturele uitingen in het algemeen en letteren in het bijzonder. Jongeren worden bereikt via educatieve projecten in het voortgezet onderwijs en vrijetijdsproducten die zich op dezelfde jongeren richten.

Lees Meer