Martin Michael Driessen, in alle beslotenheid

 ‘Ik vind niet dat je al te lief voor jezelf moet zijn’

Martin Michael Driessen schrijft liever dan dat hij praat. De man die ons inpalmde met zijn bijzondere verhalenbundel Rivieren denkt graag lang na over zijn zinnen. Bovendien: ‘Over mezelf praten werkt alleen mijn ijdelheid in de hand.’ In de aanloop naar zijn bezoek op Theater aan Zee, doet hij toch bescheiden zijn best. Tussen het vertalen van twee dichtregels door.

Ik vat het op als een test. Nee, leuker, als een spel. Ik had hem gevraagd een uur en een plek voor het interview voor te stellen. Hij antwoordde: ‘14.00 en bij mij.’ Nadrukkelijk zonder adres. Ik weet, want dat is geweten, dat hij op een boot woont in Puttershoek. Meer aanwijzingen zijn er niet en krijg ik niet. Ik vraag ze niet.

Een kwartier voor het afgesproken uur, hij is half Duits, sta ik in zijn Zuid-Hollandse dorp naar de Oude Maas te kijken. Er ligt één boot, die is te koop. Verder niets. Op een bankje zitten zes mannen. Eén van hen, de man met een ankertattoo, weet waar ‘de ark van de schrijver’ ligt. Ik moet weg van het grote water, voorbij een huis met het opschrift Sine labore nihil. Zonder hard werken kom je nergens. Het is in deze noeste vliet dat Driessen kon thuiskomen. Hij is al tien jaar niet meer weggegaan. Een record.

Driessen staat aan wal wanneer ik kom aangewandeld. Hij wuift me blij verrast tegemoet, vraagt niet of ik het gemakkelijk gevonden heb. Het is stormachtig heet, hij heeft de sproeiers aangezet om het platte ongeïsoleerde dak nat en koel te houden. Er wappert een vlag van Perzië. Hij heeft een hele verzameling van die historische vlaggen, geregeld hijst hij een nieuwe. Een verdwenen plek uit een verdwenen tijd, onder zo’n vlag vaart de 63-jarige verhalenverteller graag.

Lees het volledige artikel op De Standaard.

Recente Interviews

Martin Michael Driessen, in alle beslotenheid
Interview door Guinevere Claeys
Een gesprek met Jeroen Olyslaegers
Interview door Sander Bax
Alfred Birney
Interview door Arjan Peters, tekst door Walter van Teefelen

Meld Je AanMeld Je Aan

Altijd op de hoogte blijven over De Inktaap? Schrijf u hier in voor de nieuwsbrief!

Volg onsVolg ons

Word FanWord Fan

Powered by Passionate Bulkboek

Passionate Bulkboek ontwikkelt activiteiten voor jongeren met als doel hen te interesseren voor culturele uitingen in het algemeen en letteren in het bijzonder. Jongeren worden bereikt via educatieve projecten in het voortgezet onderwijs en vrijetijdsproducten die zich op dezelfde jongeren richten.

Lees Meer