Koffermensen, dividivibomen en platgetreden paden

Een cliché kan je op ieder ongewenst moment van onachtzaamheid overvallen: leg een leerling uit wat nu het grote belang is van het lezen van literatuur en je eindigt al snel in termen als verrijking, nieuwe perspectieven of het ontdekken van nieuwe gebieden. Uitgesleten paden, nietszeggende algemeenheden? Ik vraag het mijzelf af terwijl ik enkele koffermensen passeer en achter een middelgrote dividiviboom drie vissersboten in de richting van Venezuela zie varen…

 

Inderdaad, een cliché lijkt gereanimeerd, het lezen van literatuur slecht wel degelijk grenzen: vanaf oktober vorig jaar hebben het Odulphuslyceum uit Tilburg en het Colegio Arubano uit Oranjestad steeds intensiever contact gehad op basis van de gezamenlijke deelname aan de Inktaap. We hadden elkaar zelfs zoveel te vertellen, dat collega Ruud van Hirtum en ondergetekende namens het Odulphus een bezoek hebben gebracht aan onze geestverwanten in Aruba. Het doel van dit werkbezoek was om op de solide basis van de Inktaap de secties Nederlands op meerdere gebieden te laten samenwerken.

 

Om zeker te weten dat we onze hoop en verwachting hardop kunnen blijven uitspreken, hebben we een behoorlijk aantal lessen geobserveerd, veel vragen gesteld, antwoorden gevonden, goed geluisterd en zelf natuurlijk ook lesgegeven. Beide scholen kennen een Nederlands curriculum, maar dat is op zichzelf geen ticket to heaven. Zo vertrouwd als onze Odulphianen zijn met het Nederlands, zo vanzelfsprekend schakelt de Arubaanse leerling tussen Engels (met een meer dan moddervet Amerikaans accent), Papiamento en Nederlands.

 

Naast het verschil woont de overeenkomst: er zijn leergierige kinderen, leerlingen die het wat minder nauw nemen met de kleine lettertjes, bevlogen docenten, leerkrachten die al een aantal jaar naar hun pensioen verlangen en proefwerkweken die angst inboezemen of juist een uitdaging vormen. Kortom, met uitzondering van een verschil van dertig graden Celsius bieden beide scholen ruim voldoende mogelijkheden om binnen het vak Nederlands zaken samen op te pakken. En dat is dan ook precies wat we gaan doen.

 

Met ondersteuning van de Universiteit van Aruba hopen we dat onze gemeenschappelijke inspanning volgend jaar uitmondt in een uitwisseling tussen ons beider Inktapers. En omdat glazen altijd halfvol zijn, gaat het alvast met volle kracht vooruit; we bereiden de uitwisseling voor door in meerdere klassen gezamenlijke projecten uit te voeren: argumentatieleer in klas 5 vwo, thematische e-mailwisselingen tussen geïnteresseerde bovenbouwers, vanzelfsprekend de Inktaap 2017, Caribische literatuur in 4 vwo en het schrijven van columns in elkaars schoolkrant. De blik verruimen én de taalvaardigheid versterken, dat is het idee.         

 

Hadden we Orgelman en zijn vrienden niet gelezen, dan hadden we nu geen weet gehad van het begrip koffermensen, de vluchtelingen – ja, ook hier –  uit Venezuela die toevlucht zoeken in het gemoedelijke Aruba, en hadden we ons bij het woord dividiviboom hoogstens afgevraagd of je dit woord werkelijk aaneenschrijft. Literatuur laat de lezer ontdekken, biedt nieuwe perspectieven en zorgt voor verrijking. Wee degene die dat een cliché noemt. 

Recente Blog

Gooise Inktaap goes Caribbean!
Danielle Besançon en Vera Kampers
Brief aan Ted
Liz Abels

Meld Je AanMeld Je Aan

Altijd op de hoogte blijven over De Inktaap? Schrijf u hier in voor de nieuwsbrief!

Volg onsVolg ons

Word FanWord Fan

Powered by Passionate Bulkboek

Passionate Bulkboek ontwikkelt activiteiten voor jongeren met als doel hen te interesseren voor culturele uitingen in het algemeen en letteren in het bijzonder. Jongeren worden bereikt via educatieve projecten in het voortgezet onderwijs en vrijetijdsproducten die zich op dezelfde jongeren richten.

Lees Meer