Algemene informatie

De Inktaap 2019 confronteert jongeren met drie actuele literaire werken: de keuze van de jury's van de BNG Bank Literatuurprijs, de ECI Literatuurprijs, en de Libris Literatuur Prijs. Uit die drie boeken kiezen de jongeren vervolgens hun winnaar die De Inktaap krijgt. De Inktaap is dé literaire jongerenprijs van het Nederland. 

De Inktaap 2019 gaat van start op 1 september 2018. De prijsuitreiking vindt plaats op de feestelijke slotdag op 12 maart 2019 in de Doelen, Rotterdam.

De genomineerde titels voor De Inktaap 2019 zijn:
•    En we noemen hem van Marjolijn van Heemstra – Das Mag Uitgevers (BNG Bank Literatuurprijs 2017)
•    De mensengenezer van Koen Peeters - De Bezige Bij (ECI Literatuurprijs 2017)
•    Wees onzichtbaar van Murat Isik – Ambo|Anthos (Libris Literatuur Prijs 2018)

Schooljury 

Deelnemen aan De Inktaap gebeurt in schoolverband. Scholieren uit de bovenbouw van het voortgezet onderwijs in Nederland kunnen deelnemen. Binnen een school worden één of meerdere schooljury's van ca. 15 leerlingen gevormd, begeleid door een docent. Alle juryleden en hun begeleiders krijgen toegang tot de e-books van de nominaties. Op deze manier kunnen de boeken gelijktijdig worden gelezen. 
Begeleiders van De Inktaap ontvangen een digitale handleiding, de juryhandleiding, waarin het verloop van het project beschreven wordt. Ook zijn hierin handige vragen en antwoorden opgenomen aan de hand waarvan een analyse en een beoordeling van de boeken gemaakt kan worden.

 

Docenten over De Inktaap

'Het project stimuleert lezen en de slotdag is altijd interessant. Het werkt enthousiasmerend om schrijvers live mee te maken.'

Sven Kruizinga, Stedelijk Gymnasium Leiden

'Meedoen met De Inktaap is een goede manier om leerlingen met elkaar in gesprek te brengen over de literaire werken. Hun enthousiasme ervoor benadrukt het belang van die uitwisseling van gedachten.'

Esther van Bijsterveld, Dalton Voorburg.

 

Leerdoelen van De Inktaap

De doelstellingen van het project zijn:
• Het confronteren van leerlingen in de leeftijd van 15 - 18 jaar met hedendaagse literatuur
• Het stimuleren van leesplezier (smaakontwikkeling) bij de leerlingen met als inzet dat deze ook na de schoolperiode overgaan tot het lezen van literaire werken (leesbevordering) 
• Het bevorderen van analytisch vermogen, redeneer- en debattechnieken bij de leerlingen
• Het creëren van een omgeving waar scholen in contact komen met de wereld van het literaire boek.

 

Prijsuitreiking van De Inktaap

Alle deelnemende juryleden en hun begeleiders worden uitgenodigd op de feestelijke slotdag, die voor de 2019 editie plaatsvindt op 12 maart 2019 in Rotterdam. Op de slotdag wordt het project feestelijk afgesloten met onder meer debatten, talkshows, ontmoetingen en interviews met de auteurs en tussen de juryleden onderling, en natuurlijk de uitreiking van De Inktaap aan de winnende auteur.

 

Inschrijven

Inschrijven voor De Inktaap 2019 is mogelijk via het inschrijfformulier.

Kosten voor deelname zijn € 10, - incl. BTW, per leerling. Deze prijs is inclusief de drie e-books, de handleiding met lessuggesties en toegang tot de slotdag.

 

Geschiedenis

De Inktaap is de opvolger van de Jonge Gouden Uil, een Vlaams-Nederlands leesbevorderingsproject in de vorm van een literaire prijs, dat liep van 1997 tot en met 2000. Bij de Jonge Gouden Uil lazen jongeren de boeken die waren genomineerd voor de literaire prijs De Gouden Uil en kozen daaruit hun winnaar. 

De naam van het project komt van een tekst van Jorge Luis Borges: ‘Dit dier komt veel in noordelijke streken voor en is vier of vijf duim lang; zijn ogen zijn als kornalijn en zijn haar is gitzwart, zijdeachtig en soepel, en als een kussen zo zacht. Hij is met een vreemd instinct behept: zijn zwak voor Chinese inkt, en wanneer iemand zit te schrijven, gaat hij er met gekruiste achterpoten bijzitten, en met de ene voorhand op de andere wacht hij tot het schrijven gedaan is. Dan drinkt hij wat er over is van de inkt op. Daarna gaat hij weer gehurkt zitten, helemaal rustig nu.’ (Jorge Luis Borges, Het boek der denkbeeldige wezens, 1976).

Nominaties voor De Inktaap 2019 bekend

Marjolijn van Heemstra, Murat Isik en Koen Peeters maken kans op De Inktaap 2019.

Lees meer

Volg onsVolg ons

Word FanWord Fan

Powered by Passionate Bulkboek

Passionate Bulkboek ontwikkelt activiteiten voor jongeren met als doel hen te interesseren voor culturele uitingen in het algemeen en letteren in het bijzonder. Jongeren worden bereikt via educatieve projecten in het voortgezet onderwijs en vrijetijdsproducten die zich op dezelfde jongeren richten.

Lees Meer